Jak sezon na grzyby to koniecznie trzeba zrobić i zjeść schab w sosie z prawdzików!
Schab w sosie z prawdzików
Składniki:
- ok 10 świeżych prawdzików (lub więcej wedle uznania),
- 9 plastrów schabu,
- 2 cebule,
- olej,
- odrobina masła,
- 1 kostka rosołowa warzywna,
- majeranek, bazylia,
- sól, pieprz,
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Schab lekko rozbić, doprawić z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na oleju w garnku. Wyjąć.
- Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku roztopić masło. Zeszklić na nim cebulę i podsmażyć grzyby.
- Dodać schab. Dusić razem.
- W wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Wlać do garnka. Dusić razem całość ok 20 minut.
- Osobno wymieszać śmietanę z przyprawami i mąką. Wlać do garnka i dusić całość razem jeszcze chwilę.
Dodaj komentarz