Smocza miska azjatycka to próba wprowadzenia azjatyckich smaków do polskiej domowej kuchni – smakuje obłędnie!
Jest to połączenie kilku potraw, które już znacie pojedynczo. W zestawieniu robią jeszcze większe wrażenie.
W smoczej misce azjatyckiej wykorzystać możemy:
Smocza miska azjatycka
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- 2 cm korzenia imbiru,
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego lub tahini
- 1 łyżka sezamu
- sól, pieprz
- 2 marchewki,
- łyżka sezamu,
- ok 1,5cm korzenia imbiru,
- 1 większa cukinia,
- sos sojowy (ok 3-4 łyżki),
- makaron ryżowy,
- rukola, roszponka lub inna sałata
- olej
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka pokroić w kostkę.
- W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, starty na tarce 1 cm obranego imbiru, sól i pieprz.
- Dodać kurczaka do miski, wymieszać, żeby się oblepił panierką.
- Smażyć kawałki kurczaka na oleju na patelni (uważać, żeby się nie posklejały) po ok 8 minut z obu stron.
- W międzyczasie w garnku zmieszać przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku, starty na tarce 1 cm imbiru, ocet, miód, drobniutko pokrojoną paprykę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy.
- Zagotować sos co chwilę mieszając.
- Usmażone kawałki kurczaka włożyć do garnka z gorącym sosem. Posypać sezamem. Dobrze wymieszać.
- Marchewkę obrać i pokroić w niewielkie słupki. Imbir obrać.
- Obsmażyć marchewkę na patelni na oleju aż zmięknie.
- Posypać sezamem i startym na tarce imbirem. Smażyć razem jeszcze chwilę.
- Cukinię umyć, pokroić w kostkę.
- Umieścić na patelni, popieprzyć, polać sosem sojowym.
- Smażyć aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu.
- Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na głębokim talerzu lub w misce ułożyć gorące kawałki kurczaka, ciepłą marchewkę, cukinię, liście sałaty i makaron ryżowy.
Dodaj komentarz