Papryka faszerowana kaszą to kolejna wariacja na temat papryki.Świetnie się sprawdzi, jeżeli nie bardzo przepadamy za papryką, a jednak chcielibyśmy ją włączyć do naszej diety. Bo smakuje super!
Papryka faszerowana kaszą
Składniki:
- 2 duże papryki,
- oliwa z oliwek,
- 1 cebula,
- ok. 100g kaszy bulgur,
- ok. 200g mięsa mielonego,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- pół pęczka natki pietruszki.,
- 4 plasterki sera żołtego,
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- sól, pieprz,
- oregno, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
- Papryki przeciąć na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i dobrze umyć.
- Na patelni na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dodać mięso mielone, wymieszać z cebulą, posolić i pieprzyć. Smażyć ok 5 minut.
- W międzyczasie ugotować kaszę.
- Poszatkować natkę pietruszki.
- Mięso mielone z cebulą przesypać do miski. Dodać pietruszkę, siemię lniane i ugotowaną kaszę. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni (bez mycia( umieścić połówki papryki, polać je delikatnie oliwą w środku. Zalać dno patelni odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok 10 minut.
- Do środka połówek papryki wsadzić farsz. Dusić pod przykryciem ok 20 minut aż papryka zmięknie.
- Na wierzchu papryk z farszem rozsmarować po łyżce passaty pomidorowej. Przykryć serem żołtym i przyprawić oregano i słodką papryką.
- Dusić pod przykryciem ok 5 minut aż ser się roztopi.
Dodaj komentarz