Papryka faszerowana kaszą

Papryka faszerowana kaszą to kolejna wariacja na temat papryki.Świetnie się sprawdzi, jeżeli nie bardzo przepadamy za papryką, a jednak chcielibyśmy ją włączyć do naszej diety. Bo smakuje super!

Papryka faszerowana kaszą

Papryka faszerowana kaszą

Czas przygotowania: 5 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut/y

Czas całkowity: 50 minut/y

Porcje: 2

Składniki:

  • 2 duże papryki,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 cebula,
  • ok. 100g kaszy bulgur,
  • ok. 200g mięsa mielonego,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • pół pęczka natki pietruszki.,
  • 4 plasterki sera żołtego,
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz,
  • oregno, słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

  1. Papryki przeciąć na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i dobrze umyć.
  2. Na patelni na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Dodać mięso mielone, wymieszać z cebulą, posolić i pieprzyć. Smażyć ok 5 minut.
  4. W międzyczasie ugotować kaszę.
  5. Poszatkować natkę pietruszki.
  6. Mięso mielone z cebulą przesypać do miski. Dodać pietruszkę, siemię lniane i ugotowaną kaszę. Dokładnie wymieszać.
  7. Na patelni (bez mycia( umieścić połówki papryki, polać je delikatnie oliwą w środku. Zalać dno patelni odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok 10 minut.
  8. Do środka połówek papryki wsadzić farsz. Dusić pod przykryciem ok 20 minut aż papryka zmięknie.
  9. Na wierzchu papryk z farszem rozsmarować po łyżce passaty pomidorowej. Przykryć serem żołtym i przyprawić oregano i słodką papryką.
  10. Dusić pod przykryciem ok 5 minut aż ser się roztopi.
https://www.bardzogrubysmok.pl/papryka-faszerowana-kasza/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *