Duszone żeberka w salsie pomidorowej zasmakują każdemu mięsożercy 🙂
Duszone żeberka w salsie pomidorowej
Składniki:
- 4 kawałki żeberek pokrojone po 3 kości (ok 0,5kg),
- 3 szklanki passaty pomidorowej,
- 0,5 szklanki wody,
- sól, pieprz,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Wymieszać z passatą pomidorową.
- Żeberka posolić, popieprzyć.
- Włożyć żeberka do salsy. Doprawić.
- Odstawić do marynowania na noc.
- W szerokim rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć żeberka z obu stron po 5 minut.
- Wlać do garnka salsę, w której żeberka się marynowały. Dolać wody.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 2 godziny.
Dodaj komentarz