Zajączki drożdżowe

wpis w: chleby, desery, Wielkanoc | 0

Kic, kic, kic! Macie ochotę na zajączki na wielkanocnym stole? Smok poleca pyszne i bardzo efektowne zajączki drożdżowe.

Zajączki drożdżowe

Zajączki drożdżowe

Porcje: 12

Składniki:

  • 1 saszetka suchych drożdży,
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 0,5szklanki cukru,
  • 600g mąki,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 0,25 szklanki oleju,
  • sól
  • 1 jajko na posmarowanie

Przygotowanie:

  1. Ciepłe mleko zmieszać z cukrem i drożdżami. Zostawić rozczyn do spienienia/wyrośnięcia.
  2. Połączyć rozczyn z resztą składników i wyrobić ciasto.
  3. Odstawić ciasto w posmarowanej delikatnie olejem misce do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Formować zajączki z ciasta.
  5. Roztrzepać jajko i posmarować nim zajączki.
  6. Piec 25 minut w 180st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zajaczki-drozdzowe/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *