Kic, kic, kic! Macie ochotę na zajączki na wielkanocnym stole? Smok poleca pyszne i bardzo efektowne zajączki drożdżowe.
Zajączki drożdżowe
Składniki:
- 1 saszetka suchych drożdży,
- 0,5 szklanki ciepłego mleka,
- 0,5szklanki cukru,
- 600g mąki,
- 1 jajko,
- 0,5 szklanki ciepłej wody,
- 0,25 szklanki oleju,
- sól
- 1 jajko na posmarowanie
Przygotowanie:
- Ciepłe mleko zmieszać z cukrem i drożdżami. Zostawić rozczyn do spienienia/wyrośnięcia.
- Połączyć rozczyn z resztą składników i wyrobić ciasto.
- Odstawić ciasto w posmarowanej delikatnie olejem misce do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- Formować zajączki z ciasta.
- Roztrzepać jajko i posmarować nim zajączki.
- Piec 25 minut w 180st.
Dodaj komentarz