Sernik na zimno z żelką mango

wpis w: ciasta, torty | 0

Chcecie lekki, niemal pozbawiony cukru torcik? To może sernik na zimno z żelką mango? Poza spodem ciasteczkowym nie posiada cukru, a i tak jest słodki.

Sernik na zimno z żelką mango

Sernik na zimno z żelką mango

Składniki:

  • ok 120g ciasteczek maślanych lub herbatników,
  • ok 80g masła,
  • 600 g sera twarogowego z wiaderka,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 mango,
  • 5 łyżek żelatyny,
  • trochę gorącej wody,
  • 1 tabliczka czekolady.

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmiksować z masłem.
  2. Wklepać masę ciasteczkową w tortownicę. Wstawić do lodówki.
  3. Ser, pół szklanki śmietanki i cukier waniliowy zmiksować.
  4. W kilku łyżkach gorącej wody rozpuścić 3 łyżki żelatyny. Dobrze wymieszać.
  5. Wlać żelatynę do masy serowej i dobrze wymieszać.
  6. Mango obrać i zmiksować.
  7. W kilku łyżkach gorącej wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny. Dobrze wymieszać.
  8. Wlać żelatynę do pulpy z mango. Wymieszać.
  9. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować pierwszą warstwę masy serowej. Wstawić do lodówki na chwilę aż stężeje.
  10. Rozłóżyć połowę żelki mango na warstwę stężonej masy serowej. Wstawić do lodówki
  11. Postępując w ten sam sposób rozmieścić w sumie 3 warstwy serowe przełożone 2 warstwami mango.
  12. Pół szklanki śmietanki zagrzać w rondelku. Roztopić w niej czekoladę.
  13. Odstaw rondelek z ognia. Poczekać aż przestygnie. Polać sernik.
https://www.bardzogrubysmok.pl/sernik-na-zimno-z-zelka-mango/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *