Chcecie lekki, niemal pozbawiony cukru torcik? To może sernik na zimno z żelką mango? Poza spodem ciasteczkowym nie posiada cukru, a i tak jest słodki.
Sernik na zimno z żelką mango
Składniki:
- ok 120g ciasteczek maślanych lub herbatników,
- ok 80g masła,
- 600 g sera twarogowego z wiaderka,
- szklanka śmietanki 30%,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 mango,
- 5 łyżek żelatyny,
- trochę gorącej wody,
- 1 tabliczka czekolady.
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmiksować z masłem.
- Wklepać masę ciasteczkową w tortownicę. Wstawić do lodówki.
- Ser, pół szklanki śmietanki i cukier waniliowy zmiksować.
- W kilku łyżkach gorącej wody rozpuścić 3 łyżki żelatyny. Dobrze wymieszać.
- Wlać żelatynę do masy serowej i dobrze wymieszać.
- Mango obrać i zmiksować.
- W kilku łyżkach gorącej wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny. Dobrze wymieszać.
- Wlać żelatynę do pulpy z mango. Wymieszać.
- Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować pierwszą warstwę masy serowej. Wstawić do lodówki na chwilę aż stężeje.
- Rozłóżyć połowę żelki mango na warstwę stężonej masy serowej. Wstawić do lodówki
- Postępując w ten sam sposób rozmieścić w sumie 3 warstwy serowe przełożone 2 warstwami mango.
- Pół szklanki śmietanki zagrzać w rondelku. Roztopić w niej czekoladę.
- Odstaw rondelek z ognia. Poczekać aż przestygnie. Polać sernik.
Dodaj komentarz