Domowa pigwówka

wpis w: napoje | 0

Lubicie nalewki? Chcielibyście przygotować coś swojego a nietrudnego? Domowa pigwówka będzie idealna!

Domowa pigwówka

pigwowka

Porcje: ok 2l

Składniki:

  • 1kg pigwy,
  • 0,5kg cukru,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 0,5l spirytusu,
  • 0,5l wódki

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Wrzucić do dużego słoika.
  2. Zasypać cukrem. Zakręcić słoik.
  3. Odstawić na 4-5 dni najlepiej w chłodne, ciemne miejsce.
  4. Dolać wodę, wódkę i spirytus. Wymieszać.
  5. Odstawić na 1 miesiąc.
  6. Do butelek/karafki najlepiej przelewać przez sitko z gazą.
https://www.bardzogrubysmok.pl/domowa-pigwowka/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *