Czujecie już powiew wiosny? Sernik na zimno z galaretką będzie teraz super smakował. Jest to lekkie, lekko słodkie ciasto, która znika w mig.
Sernik na zimno z galaretką
Składniki:
- 1 paczka kruchych ciastek kakaowych (ok 150g),
- 40g masła,
- 1 galaretka owocowa o ulubionym smaku,
- 1kg twarogu (może być waniliowy),
- 250 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki żelatyny,
- 2 łyżki gorącej wody,
- opcjonalnie: cukier waniliowy.
Przygotowanie:
- Zmiksować razem ciastka i masło, aby otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Wklepać w dno tortownicy.
- Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Studzić w międzyczasie.
- Twaróg dokładnie zmielić (opcjonalnie: z cukrem waniliowym).
- Śmietankę ubić.
- W gorącej wodzie roztopić żelatynę. Przestudzić.
- Śmietankę, twaróg i żelatynę wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód w tortownicy.
- Wstawić do lodówki aż stężeje.
- Na wierzch wylać tężejącą galaretkę smakową.
Dodaj komentarz