Ketchup z cukinii

wpis w: sosy i pasty, vege, warzywa | 0

Ciężko Wam wyobrazić sobie kanapki bez ketchupu? W takim razie zróbcie swój własny domowe ketchup z cukinii i pomidorów!

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • ok 2kg pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 0,25 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 2 łyżki soli,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • bazylia,
  • oregano

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzyć i obrać. Drobno pokroić.
  2. Gotować do odparowania wody.
  3. Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
  4. Zmiksować z czosnkiem i cebulą. Dodać sól.
  5. Zostawić na ok 1 godzinę aż puści sok. Odcisnąć.
  6. Dodać cukier i gotować mieszając.
  7. Dodać pulpę z pomidorów, ocet oraz przyprawy.
  8. Chwilę gotować. Zblendować/
  9. Gotować do odparowania nadmiaru wody.
  10. Gorącą pulpę włożyć do czystych, wyparzonych słoików.
  11. Pasteryzować 20min.

Smocze porady:

Ketchup bezpośrednio po zrobieniu ma ostry smak z octu, dopiero musi się przegryźć (kilka godzin).

https://www.bardzogrubysmok.pl/ketchup-z-cukinii/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *