Ciężko Wam wyobrazić sobie kanapki bez ketchupu? W takim razie zróbcie swój własny domowe ketchup z cukinii i pomidorów!
Ketchup z cukinii
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- ok 2kg pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 0,25 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki octu,
- 2 łyżki soli,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- bazylia,
- oregano
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć i obrać. Drobno pokroić.
- Gotować do odparowania wody.
- Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
- Zmiksować z czosnkiem i cebulą. Dodać sól.
- Zostawić na ok 1 godzinę aż puści sok. Odcisnąć.
- Dodać cukier i gotować mieszając.
- Dodać pulpę z pomidorów, ocet oraz przyprawy.
- Chwilę gotować. Zblendować/
- Gotować do odparowania nadmiaru wody.
- Gorącą pulpę włożyć do czystych, wyparzonych słoików.
- Pasteryzować 20min.
Smocze porady:
Ketchup bezpośrednio po zrobieniu ma ostry smak z octu, dopiero musi się przegryźć (kilka godzin).
Dodaj komentarz