Jeżeli tylko lubicie grzyby, to na pewno skusicie się na schab wieprzowy w sosie grzybowym. Pyszny, konkretny, sycący i oczywiście mocno grzybowy.
Schab wieprzowy w sosie grzybowym
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szklanka wody,
- sól, pieprz,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- grzyby,
- 1/2 szklanki śmietanki 12%,
- oliwa z oliwek,
- odrobina masła.
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić drobno w kosteczkę.
- Mięso posolić i popieprzyć.
- Na głębokiej patelni na oliwie zeszklić połowę pokrojonej cebuli.
- Dodać plastry schabu i podsmażyć każdy z nich przez chwilę.
- Wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
- Dusić ok 1:30h.
- Pod koniec tego czasu na drugiej patelce rozpuścić masło.
- Zeszklić resztę cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Posolić, popieprzyć. Podsmażyć.
- Na patelkę z grzybami wlać większość wody spod schabu. Zagotować. Wlać śmietankę i dusić aż zgęstnieje.
- Sos grzybowy przełożyć do schabu.
- Podusić chwilę wszystko razem.
Dodaj komentarz