Schab wieprzowy w sosie grzybowym

Jeżeli tylko lubicie grzyby, to na pewno skusicie się na schab wieprzowy w sosie grzybowym. Pyszny, konkretny, sycący i oczywiście mocno grzybowy.

Schab wieprzowy w sosie grzybowym

Schab wieprzowy w sosie grzybowym

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina, 40 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 40 minut/y

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka wody,
  • sól, pieprz,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • grzyby,
  • 1/2 szklanki śmietanki 12%,
  • oliwa z oliwek,
  • odrobina masła.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić drobno w kosteczkę.
  2. Mięso posolić i popieprzyć.
  3. Na głębokiej patelni na oliwie zeszklić połowę pokrojonej cebuli.
  4. Dodać plastry schabu i podsmażyć każdy z nich przez chwilę.
  5. Wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
  6. Dusić ok 1:30h.
  7. Pod koniec tego czasu na drugiej patelce rozpuścić masło.
  8. Zeszklić resztę cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Posolić, popieprzyć. Podsmażyć.
  10. Na patelkę z grzybami wlać większość wody spod schabu. Zagotować. Wlać śmietankę i dusić aż zgęstnieje.
  11. Sos grzybowy przełożyć do schabu.
  12. Podusić chwilę wszystko razem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/schab-wieprzowy-w-sosie-grzybowym/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *