Kurczak z podgrzybkami z makaronem zasmakuje wszystkim koneserom mięsa i grzybów.
Kurczak z podgrzybkami z makaronem
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 150g podgrzybków (lub innych grzybów leśnych),
- 0,5 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 200ml śmietanki 12%,
- 200g makaronu ulubionego kształtu,
- odrobina masła,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i pokroić w wiórki. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę.
- Na patelni na maśle zeszklić cebulę i czosnek.
- Grzyby oczyścić, pokroić i dodać na patelnię. Posolić, popieprzyć. Podsmażyć.
- Kurczaka pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć. Dodać na patelnię.
- Całość smażyć ok 20 minut.
- Dodać śmietankę i pietruszkę.
- Dusić aż śmietana zacznie gęstnieć.
- W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podawać gorący makaron polany kurczakiem z podgrzybkami w śmietanie.
Dodaj komentarz