Kurczak z podgrzybkami z makaronem

Kurczak z podgrzybkami z makaronem zasmakuje wszystkim koneserom mięsa i grzybów.

Kurczak z podgrzybkami z makaronem

Makaron z kurczakiem i podgrzybkami

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 40 minut/y

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 150g podgrzybków (lub innych grzybów leśnych),
  • 0,5 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200ml śmietanki 12%,
  • 200g makaronu ulubionego kształtu,
  • odrobina masła,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w wiórki. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę.
  2. Na patelni na maśle zeszklić cebulę i czosnek.
  3. Grzyby oczyścić, pokroić i dodać na patelnię. Posolić, popieprzyć. Podsmażyć.
  4. Kurczaka pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć. Dodać na patelnię.
  5. Całość smażyć ok 20 minut.
  6. Dodać śmietankę i pietruszkę.
  7. Dusić aż śmietana zacznie gęstnieć.
  8. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Podawać gorący makaron polany kurczakiem z podgrzybkami w śmietanie.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-z-podgrzybkami-z-makaronem/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *