Sernik z polewą czekoladową to obok szarlotki chyba klasyka naszych ciast. To pyszne, proste i szybkie w przygotowania ciasto lubi chyba każdy
Sernik z polewą czekoladową
Składniki:
- 200g biszkopcików lub ciasteczek maślanych,
- 60g masła,
- 500g mielonego twarogu,
- 300ml śmietanki 36%,
- 4 duże jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3,5 łyżki mąki,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Zmiksować razem ciastka i 40 g masła, aby otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku.
- Wklepać w dno tortownicy.
- Piec 10 minut w 180st.
- Zmiksować twaróg, śmietankę, mąkę, jajka, cukier i cukier waniliowy.
- Zmiksowaną masę przelać na ciasteczkowy spód.
- Piec 50 minut w 160st.
- Resztę masła roztopić z czekoladą w kąpieli wodnej.
- Po przestygnięciu, polać czekoladą upieczony sernik równomiernie rozprowadzając ją po wierzchu.
Smocze porady:
Zamiast maślanych ciasteczek na spodzie świetnie spisują się pomarańczowe biszkopciki.
Dodaj komentarz