Zupa grzybowa na Wigilię i nie tylko

wpis w: grzyby, zupy | 0

Komu z Was kolacja wigilijna kojarzy się z pyszną zupą grzybową? Ten pyszny smak i intensywny zapach grzybów… Ale zupa grzybowa to nie tylko propozycja świąteczna, ale sprawdzi się też kiedy indziej, zwłaszcza w jesieni w sezonie grzybowym.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Czas przygotowania: 15 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 2 godzin/y

Czas całkowity: 2 godzin/y, 15 minut/y

Składniki:

  • 2 garści suszonych grzybów,
  • 2-3 skrzydełka z kurczaka (opcjonalnie),
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 cebula,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • odrobina kapusty,
  • 3l wody,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • pietruszka (natka), lubczyk,
  • sól,
  • pół szklanki śmietany,
  • 2 łyżki mąki.

Przygotowanie:

  1. Grzyby wsypać do małego garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, żeby wywar był mocno grzybowy.
  2. W międzyczasie do dużego garnka włożyć skrzydełka (opcjonalnie), marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora na rosół. Zalać wodą. Posolić i wrzucić ziarenka pieprzu. Zagotować. Dodać resztę przypraw i ziół.
  3. Gotować 1 godzinę na małym ogniu.
  4. Wywar grzybowy przelać przez sitko do garnka z rosołem. Grzyby pokroić na małe kawałki i dorzucić do garnka lub część z nich zachować do innej potrawy.
  5. Całość gotować jeszcze na wolnym ogniu ok 30 minut, żeby wywar grzybowy dobrze się "przeżarł" z rosołem.
  6. W szklance wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną soli. Wlać chochlę gorącej zupy. Wymieszać.
  7. Zawartość szklanki wlać do garnka z zupą. Zagotować

Smocze porady:

Grzyby z wywaru można w całości przełożyć do zupy, a jeśli ktoś nie lubi dużej ilości grzybów w zupie, część z nich można odłożyć i wykorzystać np. do farszu do uszek.

https://www.bardzogrubysmok.pl/zupa-grzybowa-na-wigilie-i-nie-tylko/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *