Komu z Was kolacja wigilijna kojarzy się z pyszną zupą grzybową? Ten pyszny smak i intensywny zapach grzybów… Ale zupa grzybowa to nie tylko propozycja świąteczna, ale sprawdzi się też kiedy indziej, zwłaszcza w jesieni w sezonie grzybowym.
Zupa grzybowa
Składniki:
- 2 garści suszonych grzybów,
- 2-3 skrzydełka z kurczaka (opcjonalnie),
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 1 cebula,
- kawałek pora,
- kawałek selera,
- odrobina kapusty,
- 3l wody,
- 5 ziarenek pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- pietruszka (natka), lubczyk,
- sól,
- pół szklanki śmietany,
- 2 łyżki mąki.
Przygotowanie:
- Grzyby wsypać do małego garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, żeby wywar był mocno grzybowy.
- W międzyczasie do dużego garnka włożyć skrzydełka (opcjonalnie), marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora na rosół. Zalać wodą. Posolić i wrzucić ziarenka pieprzu. Zagotować. Dodać resztę przypraw i ziół.
- Gotować 1 godzinę na małym ogniu.
- Wywar grzybowy przelać przez sitko do garnka z rosołem. Grzyby pokroić na małe kawałki i dorzucić do garnka lub część z nich zachować do innej potrawy.
- Całość gotować jeszcze na wolnym ogniu ok 30 minut, żeby wywar grzybowy dobrze się "przeżarł" z rosołem.
- W szklance wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną soli. Wlać chochlę gorącej zupy. Wymieszać.
- Zawartość szklanki wlać do garnka z zupą. Zagotować
Smocze porady:
Grzyby z wywaru można w całości przełożyć do zupy, a jeśli ktoś nie lubi dużej ilości grzybów w zupie, część z nich można odłożyć i wykorzystać np. do farszu do uszek.
Dodaj komentarz