Ciasto na knedle [przepis podstawowy]

wpis w: dania mączne | 0

Kolejny z serii przepisów podstawowych – tym razem ciasto na knedle. Przygotowane ciasto wypełniacie dowolnymi owocami.

Ciasto na knedle

Knedle

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y

Czas całkowity: 40 minut/y

Porcje: ok 40 knedli (4 porcje)

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków,
  • ok 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu i ostygnięciu, ziemniaki należy zmiksować. Powstanie masa o konsystencji budyniu.
  3. Dodać mąkę, żółtko i sól. Całość wymieszać i wyrobić aż do osiągnięcia elastycznego ciasta.
https://www.bardzogrubysmok.pl/ciasto-na-knedle-przepis-podstawowy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *