Co bardziej będzie smakowało w sezonie jabłkowo-rabarbarowym niż kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem? Smok gorąco poleca dla każdego Łakomczuszka i nie tylko 🙂 Świetnie sprawdzi się na imprezę czy spotkanie rodzinne lub w gronie przyjaciół.
Kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki,
- 3,5 szklanki mąki,
- niecała szklanka cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 350g masła,
- 4 jajka,
- 4 łyżki zimnej wody,
- 4 łyżki cukru pudru,
- sól,
- 4 jabłka,
- 2 łodygi rabarbaru.
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, sól, żółtka jaj, cukier waniliowy, cukier oraz wodę wymieszać. Zarobić ciasto.
- 1/3 uzyskanego ciasta odłożyć do lodówki lub zamrażarki na ok 15-30 minut aż ciasto stwardnienie.
- Pozostałe ciasto wyłożyć na dno formy.
- Rabarbar i jabłka umyć. Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i umieścić na cieście w formie.
- Białka ubić z cukrem pudrem i odrobiną soli.
- Ubitą sztywną pianę delikatnie rozsmarować na owocach.
- Wyjąć pozostałe ciasto z lodówki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch na piankę.
- Piec 50 minut w 180st.
Dodaj komentarz