Makaron z jabłkami to kolejne z dań, które smokom kojarzą się typowo z wakacjami na wsi. Może nie wygląda wyjątkowo pięknie, ale jest niesłychanie smaczny!
Makaron z jabłkami
Składniki:
- ok 300g makaronu (najlepiej nitki),
- 5 jabłek,
- odrobina masła,
- cynamon, cukier, sól.
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda. Pokroić w plasterki.
- Na dnie rondla rozpuścić masło.
- Nałożyć do rondla ok 1/3 makaronu.
- Na makaronie rozłożyć ok 1/2 plasterków jabłek. Przypruszyć cynamonem. Jeżeli jabłka są kwaśne, posłodzić odrobinę.
- Nałożyć do rondla ok 1/3 makaronu.
- Na makaronie rozłożyć resztę plasterków jabłek. Ponownie posypać cynamonem i (ewentualnie) cukrem.
- Całość przykryć resztą makaronu.
- Smażyć pod przykryciem ok 20 minut.
Dodaj komentarz