Placki po węgiersku

wpis w: dania mięsne, warzywa | 0

Placki po węgiersku to dość pracochłonne danie, ale jest pyszne i zadowoli wszystkie osoby, które muszą mieć mięso na obiad. Jest mięso, ale w mniej standardowej formie, przez co nie jest nudno.

Placki po węgiersku

placki po węgiersku

Czas przygotowania: 15 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut/y

Czas całkowity: 55 minut/y

Porcje: 4

Składniki:

  • 700g ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 2 jajka,
  • ok 8 łyżek mąki,
  • 300g mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego (lub mieszanka mięs),
  • 300g pieczarek,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • odrobina majeranku i chilli,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. 2 cebule obrać, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
  3. Mięso pokroić na małe kawałki. Posolić, popieprzyć. Obtoczyć w 3 łyżkach mąki. Dodać do cebuli i usmażyć.
  4. Dodać pokrojone pieczarki, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, majeranek, chilli, sól i pieprz. Dusić ok 10-15 minut.
  5. W międzyczasie ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć na sitku nadmiar wody.
  6. Przełożyć ziemniaki do miski. Dodać jajka, 5 łyżek mąki i 2 cebule pokrojone w kosteczkę. Posolić i popieprzyć.
  7. Jeżeli masa ziemniaczana jest zbyt wodnista, dodać jeszcze odrobinę mąki.
  8. Placki ziemniaczane smażyć na oleju.
  9. Gdy przysmażą się od dołu, należy obrócić je. W tym celu najlepiej posłużyć się 2ma dużymi talerzami. Placek zsunąć z patelni na jeden talerz, przykryć go drugim, obrócić, po czym zsunąć obrócony placek z powrotem na patelnię.
  10. Po usmażeniu z drugiej strony, placki ziemniaczane są gotowe.
  11. Na placki nałożyć gulasz mięsny (na połowę), po czym placki zgiąć przykrywając gulasz.
  12. Można podawać z kwaśną śmietaną na wierzchu.
https://www.bardzogrubysmok.pl/placki-po-wegiersku/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *