W sezonie truskawkowym aż chce się na okrągło zajadać tymi pysznymi owocami. Nie masz jednak pomysłu, co jeszcze z nich zrobić? W jakiej formie je podać? Koniecznie zrób smaczne i niebywale proste naleśniki z truskawkami. Będą idealne zarówno na obiad, ciepłą kolację lub podwieczorek, jak również jako deser.
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego. Smok poleca też naleśniki z bananami.
Naleśniki z truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 1,5 szklanki wody,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- truskawki,
- 200ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
- Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól, cukier i proszek do pieczenia zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
- Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
- Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.
- Na naleśniki nałożyć pokrojone na małe plasterki truskawki.
- Zwinąć naleśniki zaczynając od strony truskawkami.
- Ubić śmietanę.
- Na naleśnikach ułożyć bitą śmietanę i pozostałe truskawki.
Smocze porady:
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
Dodaj komentarz