Sernik z musem truskawkowym to absolutnie obowiązkowa pozycja deserowa na każdym przyjęciu w sezonie truskawkowym. Jest przepyszny i idealny na każdą pogodę.
Sernik z musem truskawkowym
Składniki:
- 150g herbatników,
- 40g masła,
- 600g zmielonego twarogu (może być o smaku waniliowym),
- 600ml śmietanki 30%,
- 4 jajka,
- ok szklanka cukru,
- 3 łyżki mąki,
- 1kg truskawek,
- 7 łyżeczek żelatyny,
- pół filiżanki wody.
Przygotowanie:
- Herbatniki zmiksować z masłem na masę o jednolitej konsystencji.
- Wklepać w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 10 minut w 160st.
- Twaróg, 300ml śmietanki, ok 3/4 szklanki cukru, mąkę i jajka zmiksować razem.
- Przelać na ciasteczkowy spód.
- Piec ok 50 minut w 160st.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji na wierzchu.
- Truskawki zmiksować i zagotować z 4 łyżkami cukru.
- W filiżance rozpuścić żelatynę w wodzie.
- Rozpuszczoną żelatynę wlać do zagotowanych truskawek i wymieszać.
- Po przestygnięciu żelki truskawkowej (nie może być gorąca), ubić resztę śmietanki.
- Do ubitej śmietanki wlać ok 3/4 żelki truskawkowej i dokładnie wymieszać.
- Przelać masę truskawkową na sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Po stężeniu masy truskawkowej, rozlać na wierzchu pozostałą żelkę truskawkową. Udekorować truskawkami.
- Wstawić do lodówki ponownie do stężenia.
Smocze porady:
Wszystkie warstwy (poza ciasteczkową oczywiście) są płynne, więc warto się upewnić, że tortownica jest szczelna. Wszystkie masy po (odpowiednio) upieczeniu lub schłodzeniu stają się zwarte.
Przed wylaniem na wierzch żelki truskawkowej, koniecznie należy odczekać aż poniższa masa truskawkowa stężała. W przeciwnym wypadku obie masy się zmieszają lub żelka spłynie pod masę śmietanową.
Dodaj komentarz