Bułki na parze, kluski na parzy, paruchy, pampuchy czy parowańce? Niezależnie jak je nazywasz, zawsze tak samo pysznie smakują. Dobre na szybki obiad. A najlepsze jest to, że można się nimi zajadać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Można je podawać np. z dżemem, sosem truskawkowym, ale też z sosem pieczarkowym. Z czym jeszcze polecacie?
Bułki na parze
Składniki:
- 20g świeżych drożdży,
- pół szklanki ciepłego mleka,
- łyżeczka cukru,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól.
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem.
- Zostawić na chwilę, żeby rozczyn się spienił.
- Dodać pozostałe składniki.
- Wyrobić ciasto.
- Podzielić ciasto na 6 kawałków i uformować z nich kuleczki.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
- Gotować na parze 20 minut.
- Podawaćnp. z dżemem, sosem truskawkowym lub sosem pieczarkowym.
Dodaj komentarz