Kruche ciasto z rabarbarem z pianką

wpis w: ciasta, desery | 0

Kruche ciasto z rabarbarem z pianką jest przepyszne. Koniecznie musicie je wypróbować teraz, kiedy jest sezon na rabarbar.

Do rabarbaru można dodać też inne owoce, np. truskawki albo jabłka. Też będzie świetnie smakować. A dla miłośników jabłek, Smok poleca też szarlotkę z kruszonką.

Kruche ciasto z rabarbarem z pianką

kruche ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas całkowity: 1 godzina, 20 minut/y

Porcje: forma 30x24cm

Składniki:

  • ok 2,5 szklanki mąki (400g),
  • 200g masła w temperaturze pokojowej,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, cukier waniliowy, wodę, sól, 4 łyżki cukru pudru i 3 żółtka razem wymieszać. Zagnieść ciasto.
  2. Ciasto rozłożyć w formie. Nakłuć widelcem.
  3. Rabarbar umyć i pokroić na ok 1cm plasterki. Rozłożyć na cieście.,
  4. Białka ubić z 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę.
  5. Piankę rozsmarować na wierzchu ciasta na rabarbarze.
  6. Piec 1 godzinę w 180st.

Smocze porady:

Do rabarbaru można dodać też inne owoce, np. truskawki albo jabłka. Też będzie świetnie smakować.

https://www.bardzogrubysmok.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-z-pianka/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *