Lubicie drożdżówki? Lubicie czekoladę? W takim razie drożdżowe rogaliki z czekoladą będą idealnie dla Was! Domowe rogaliki na pewno Wam zasmakują. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy i szkoły, ale też jako posiłek na wycieczkę w góry lub spacer do lasu. Rogaliki te możecie też przyszykować na piknik na świeżym powietrzu 🙂
Smok poleca też inne drożdżowe wypieki, np. słodkie bułeczki z marmoladą.
Drożdżowe rogaliki z czekoladą
Składniki:
- 0,5kg mąki pszennej (+ trochę mąki do podsypywania),
- 10dkg świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mleka,
- 0,25 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła,
- sól,
- 1-2 tabliczka czekolady.
Przygotowanie:
- W 0,5 szklance CIEPŁEGO mleka i 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże.
- Po ok 10 minutach rozczyn powinien się spienić.
- Do misko wsypać mąkę, cukier, 1 roztrzepane jajko, sól, rozczyn i 0,5 szklanki mleka.
- Wyrobić ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać olej/rozpuszczone masło.
- Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu podzielić ciasto na kawałki.
- Każdy kawałek rozwałkować w kolisty kształt.
- Każde "koło" z ciasta przekroić na 8 lub 6 części (w zależności od wielkości kawałka ciasta).
- Kawałki czekolady podzielić na połówki lub ćwiartki.
- Z każdej ósemki otrzymuje się „trójkąt”, na który należy położyć kawałek czekolady bliżej najkrótszej „podstawy trójkąta” (tej na obwodzie koła).
- Uformować rogalika: zwijać od strony kawałka czekolady w kierunku przeciwległego wierzchołka.
- Oba rogi rogalika zakleić (każdy osobno).
- Pozostałe jajko roztrzepać i zmieszać z pozostałym mlekiem.
- Posmarować rogaliki mieszaniną jajka z mlekiem.
- Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia w odstępach.
- Piec 20 minut w 180st.
Smocze porady:
Zamiast czekolady można użyć marmolady 🙂
Smok poleca użycie różnych czekolad, np. czekolady z orzechami.
Dodaj komentarz