Sernik z brzoskwiniami to świetna pozycja deserowa niezależnie od pory roku. Jest pyszny, ponieważ brzoskwinie świetnie komponują cię ze słodkim twarogiem.
Smok poleca również sernik z mango.
Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
- 1 paczka kruchych ciastek maślanych lub kakaowych (ok 150g),
- 40g masła,
- 1kg zmielonego twarogu,
- niecała szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 200g śmietanki 30%,
- cukier waniliowy,
- puszka brzoskwiń w syropie.
Przygotowanie:
- Zmiksować razem ciastka i masło, aby otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Wklepać w dno tortownicy.
- Połowę składników (0,5kg twarogu, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru, 1 jajko, 100g śmietanki i połowę cukru waniliowego) zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą tworząc jednolitą, puszystą masę serową. (Można od razu zmiksować całość!)
- Wyłożyć do tortownicy na ciasteczka.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę pokroić na 4 plasterki lub w kosteczkę). Ułożyć na masie serowej.
- Resztę składników zmiksować i wyłożyć na brzoskwinie.
- Na wierzch ułożyć resztę brzoskwiń.
- Piec godzinę w 175st.
- Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik.
Dodaj komentarz