W sezonie szparagowym zupa krem ze szparagów i cukinii to pozycja obowiązkowa na obiad. Jest to przepyszna, wiosenna zupa, a do tego bardzo zdrowa. Zarówno szparagi, jak i cukinia dostarczają szereg witamin do naszych organizmów.
Zupa krem ze szparagów i cukinii
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 5-6 szparagów,
- 1 cukinia,
- 2 ziemniaki,
- 500 g wody,
- lubczyk,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do garnka. Zeszklić na maśle.
- Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na 1-centymetrowe kawałki.
- Cukinię pokroić na kawałki (wyjąć gniazda nasienne, jeżeli są duże, twarde pestki, obrać w przypadku twardej skóry).
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Dodać wodę i przyprawy. Zagotować.
- Całość zmiksować na krem.
Dodaj komentarz