Zupa krem ze szparagów i cukinii

wpis w: warzywa, zupy | 0

W sezonie szparagowym zupa krem ze szparagów i cukinii to pozycja obowiązkowa na obiad. Jest to przepyszna, wiosenna zupa, a do tego bardzo zdrowa. Zarówno szparagi, jak i cukinia dostarczają szereg witamin do naszych organizmów.

Zupa krem ze szparagów i cukinii

zupa szparagowo-cukiniowa

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y

Czas całkowity: 30 minut/y

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5-6 szparagów,
  • 1 cukinia,
  • 2 ziemniaki,
  • 500 g wody,
  • lubczyk,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do garnka. Zeszklić na maśle.
  2. Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na 1-centymetrowe kawałki.
  3. Cukinię pokroić na kawałki (wyjąć gniazda nasienne, jeżeli są duże, twarde pestki, obrać w przypadku twardej skóry).
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Dodać wodę i przyprawy. Zagotować.
  6. Całość zmiksować na krem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zupa-krem-ze-szparagow-i-cukinii/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *