Kotlet z boczkiem

wpis w: dania mięsne, obiady | 0

Kotlet z boczkiem to urozmaicona wersja tradycyjnego kotleta schabowego. Połączenie klasyki z dodatkami zaskoczy i ucieszy wszystkich domowników.

W przepisie znajdują się instrukcje od A do Z. Natomiast dodatkowo przepis na same kotlety znajdziecie tutaj.

Kotlet z boczkiem

kotlet z boczkiem

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y

Czas całkowity: 30 minut/y

Porcje: 2

Składniki:

  • 2 plastry schabu wieprzowego,
  • jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • 2 plasterki pomidora,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • 2 plasterki boczku,
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu wieprzowego roztłuc tłuczkiem aby były cienkie, Posolić i popieprzyć.
  2. Obtoczyć schab w mące.
  3. Wymoczyć obtoczony schab w rozbełtanych jajkach.
  4. Obtoczyć dobrze w bułce tartej.
  5. Smażyć na oleju po ok 8 minut z jednej strony aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
  6. Obrócić na drugą stronę.
  7. Ułożyć na kotletach po plasterku boczku, pomidora i po 1 ogórku przeciętym na pół. Przykryć plasterkami sera.
  8. Przyprawić słodką papryką.
  9. Smażyć pod przykryciem aż ser się nie roztopi i kotlet od spodu nie będzie złocisty (ok 10 minut).

Smocze porady:

Przepis na same kotlety znajdziecie tutaj.

https://www.bardzogrubysmok.pl/kotlet-z-boczkiem/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *