Kotlet z boczkiem to urozmaicona wersja tradycyjnego kotleta schabowego. Połączenie klasyki z dodatkami zaskoczy i ucieszy wszystkich domowników.
W przepisie znajdują się instrukcje od A do Z. Natomiast dodatkowo przepis na same kotlety znajdziecie tutaj.
Kotlet z boczkiem
Składniki:
- 2 plastry schabu wieprzowego,
- jajko,
- mąka,
- bułka tarta,
- 2 plasterki pomidora,
- 2 plasterki sera żółtego,
- 2 plasterki boczku,
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
- sól, pieprz,
- słodka papryka
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Plastry schabu wieprzowego roztłuc tłuczkiem aby były cienkie, Posolić i popieprzyć.
- Obtoczyć schab w mące.
- Wymoczyć obtoczony schab w rozbełtanych jajkach.
- Obtoczyć dobrze w bułce tartej.
- Smażyć na oleju po ok 8 minut z jednej strony aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
- Obrócić na drugą stronę.
- Ułożyć na kotletach po plasterku boczku, pomidora i po 1 ogórku przeciętym na pół. Przykryć plasterkami sera.
- Przyprawić słodką papryką.
- Smażyć pod przykryciem aż ser się nie roztopi i kotlet od spodu nie będzie złocisty (ok 10 minut).
Smocze porady:
Przepis na same kotlety znajdziecie tutaj.
Dodaj komentarz