Kompot rabarbarowo-jabłkowy

wpis w: napoje, owoce | 0

Lubicie rabarbar i jabłka? Kompot rabarbarowo-jabłkowy to przepyszne połączenie smaków i do tego bomba witaminowa idealna na wiosnę.

Kompot rabarbarowo-jabłkowy

kompot rabarbarowo-jabłkowy

Czas przygotowania: 5 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut/y

Czas całkowity: 45 minut/y

Porcje: 1,5l

Składniki:

  • 1,5 jabłka,
  • 2 łodygi rabarbaru (lub 1 długa),
  • sok z połowy cytryny,
  • 1,5l wody,
  • cukier [opcjonalnie].

Przygotowanie:

  1. Jabłka i rabarbar dokładnie umyć.
  2. Łodygi rabarbaru pokroić na ok 2cm kawałki.
  3. Z jabłek wykroić gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Nie trzeba obierać ze skórki.
  4. Rabarbar i jabłka wrzucić do garnka. Polać odrobiną soku z cytryny i zalać wodą.
  5. Gotować ok 40 minut na małym ogniu.
  6. Jeżeli kompot okazałby się kwaśny, dodać cukru wedle uznania, wymieszać i jeszcze chwilkę podgotować.

Smocze porady:

Jabłka i rabarbar, które pozostaną z ugotowanego kompotu, też są pyszne i można je zjeść jako deser. Najlepiej podawać w miseczkach z widelczykiem.

https://www.bardzogrubysmok.pl/kompot-rabarbarowo-jablkowy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *