Lubicie rabarbar i jabłka? Kompot rabarbarowo-jabłkowy to przepyszne połączenie smaków i do tego bomba witaminowa idealna na wiosnę.
Kompot rabarbarowo-jabłkowy
Składniki:
- 1,5 jabłka,
- 2 łodygi rabarbaru (lub 1 długa),
- sok z połowy cytryny,
- 1,5l wody,
- cukier [opcjonalnie].
Przygotowanie:
- Jabłka i rabarbar dokładnie umyć.
- Łodygi rabarbaru pokroić na ok 2cm kawałki.
- Z jabłek wykroić gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Nie trzeba obierać ze skórki.
- Rabarbar i jabłka wrzucić do garnka. Polać odrobiną soku z cytryny i zalać wodą.
- Gotować ok 40 minut na małym ogniu.
- Jeżeli kompot okazałby się kwaśny, dodać cukru wedle uznania, wymieszać i jeszcze chwilkę podgotować.
Smocze porady:
Jabłka i rabarbar, które pozostaną z ugotowanego kompotu, też są pyszne i można je zjeść jako deser. Najlepiej podawać w miseczkach z widelczykiem.
Dodaj komentarz