Naleśniki z indykiem i pieczarkami zachwycą każdego „mięsożernego” fana naleśników. Pyszne i sycące.
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
Naleśniki z indykiem i pieczarkami
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 1,5 szklanki wody,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pierś z indyka,
- 200g pieczarek,
- 1 cebula,
- kilka plasterków żółtego sera [opcjonalnie],
- pieprz.
Przygotowanie:
- Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól, cukier i proszek do pieczenia zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
- Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
- Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.
- Indyka pokroić na drobną kosteczkę. Posolić i popieprzyć.
- Podsmażyć na patelni.
- Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni.
- Pieczarki pokroić w plasterki i również poddusić na patelni.
- Indyka, cebulę i pieczarki wymieszać.
- Nakładać farsz na połówkę naleśników. Naleśniki składać na ćwiartki.
- Tak przygotowane naleśniki podsmażyć na patelni.
- Obrócić na drugą stronę. Nałożyć plasterek sera i podsmażyć aż ser się trochę rozpuści.
Smocze porady:
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
Dodaj komentarz