Syrop z mniszka lekarskiego to pyszny, a do tego zdrowy syrop, który możesz wykonać sam w swoim domu. Wystarczy uzbierać trochę kwiatów na łące. Jest też słodki, więc możesz go używać zamiast miodu. Niektórzy wręcz nazywają ten syrop miodem z mniszka.
Ważne tylko bardzo, żeby nie pomylić mniszka lekarskiego z mleczem! Rośliny te są do siebie bardzo podobne, więc często się one mylą. Mniszek ma jeden kwiatek na jednej grubej łodyżce, która jest pusta w środku. Mlecze natomiast na jednej cienkiej łodyżce mają nieraz po kilka kwiatków. Dodatkową różnicę stanowi też sposób osadzenia liści – u mniszka wszystkie liście i łodyżki wyrastają „osobno”, bezpośrednio z ziemi. U mleczy liście wyrastają z łodyżek, na których są kwiaty.
Składniki:
- 500 kwiatków mniszka lekarskiego,
- 1l wody,
- 1kg cukru,
- sok z 2 cytryn.
Przygotowanie:
- Zebrać 500 kwiatków mniszka lekarskiego bez łodyżek.
- Zostawić je na ok 1 godzinę na białej kartce, żeby robaczki powychodziły.
- Zalać kwiatki wodą i gotować ok 30 minut.
- Zostawić na kilka godzin.
- Odcedzić uzyskany płyn.
- Dodać cukier i sok z cytryny.
- Gotować na wolnym ogniu ok. 3 godziny.
- Przelać syrop do przygotowanych, wyparzonych słoików lub butelek szklanych.
Smocze porady:
Im dłużej gotuje się syrop, tym staje się on ciemniejszy i gęstszy.
Jeżeli chce się uzyskać gęsty syrop, należy wlać trochę mniej wody.
Syrop pysznie smakuje jako dodatek do herbaty lub kawy zamiast cukru.miodu.
Dodaj komentarz