Syrop z mniszka lekarskiego

wpis w: desery, inne, sosy i pasty, vege | 0

Syrop z mniszka lekarskiego to pyszny, a do tego zdrowy syrop, który możesz wykonać sam w swoim domu. Wystarczy uzbierać trochę kwiatów na łące. Jest też słodki, więc możesz go używać zamiast miodu. Niektórzy wręcz nazywają ten syrop miodem z mniszka.

Ważne tylko bardzo, żeby nie pomylić mniszka lekarskiego z mleczem! Rośliny te są do siebie bardzo podobne, więc często się one mylą. Mniszek ma jeden kwiatek na jednej grubej łodyżce, która jest pusta w środku. Mlecze natomiast na jednej cienkiej łodyżce mają nieraz po kilka kwiatków. Dodatkową różnicę stanowi też sposób osadzenia liści – u mniszka wszystkie liście i łodyżki wyrastają „osobno”, bezpośrednio z ziemi. U mleczy liście wyrastają z łodyżek, na których są kwiaty.

Syrop z mniszka lekarskiego

syrop z mniszka

Czas gotowania/pieczenia: 3 godzin/y, 30 minut/y

Czas całkowity: 3 godzin/y, 30 minut/y

Porcje: ok 1l

Składniki:

  • 500 kwiatków mniszka lekarskiego,
  • 1l wody,
  • 1kg cukru,
  • sok z 2 cytryn.

Przygotowanie:

  1. Zebrać 500 kwiatków mniszka lekarskiego bez łodyżek.
  2. Zostawić je na ok 1 godzinę na białej kartce, żeby robaczki powychodziły.
  3. Zalać kwiatki wodą i gotować ok 30 minut.
  4. Zostawić na kilka godzin.
  5. Odcedzić uzyskany płyn.
  6. Dodać cukier i sok z cytryny.
  7. Gotować na wolnym ogniu ok. 3 godziny.
  8. Przelać syrop do przygotowanych, wyparzonych słoików lub butelek szklanych.

Smocze porady:

Im dłużej gotuje się syrop, tym staje się on ciemniejszy i gęstszy.

Jeżeli chce się uzyskać gęsty syrop, należy wlać trochę mniej wody.

Syrop pysznie smakuje jako dodatek do herbaty lub kawy zamiast cukru.miodu.

https://www.bardzogrubysmok.pl/syrop-z-mniszka-lekarskiego/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *